Home
Lifestyle Topics Alcohol

Alcohol

Een biertje, een wijntje of cocktailtje. Lekker! En met een glaasje alcohol kan het heel gezellig zijn. Je voelt je minder verlegen en hebt misschien meer lol. Maar teveel alcohol kan je lichaam en hersenen beschadigen en je kunt dingen doen waar je later spijt van hebt. 

Op deze pagina's lees je meer over hoe alcohol werkt, wat het met je doet en wanneer het beter is om te minderen of helemaal te stoppen met alcohol. 



Hoe werkt alcohol?

Alcohol bereikt je hersenen via je bloed. Al na 10 minuten voel je het effect van de alcohol in je lichaam. Je voelt je meer ontspannen. Maar alcohol is giftig voor je lichaam. Alcohol wordt afgebroken tot schadelijke stoffen die je organen beschadigen en je lichaam ziek maken.

Wanneer je teveel drinkt, kun je hier niet alleen op latere leeftijd last van krijgen, maar ook op korte termijn. Misschien heb je wel eens overgegeven nadat je teveel alcohol had gedronken. Of had je een black-out of een kater? Dit is hoe je lichaam reageert op de giftige effecten van alcohol.

Je hersenen in ontwikkeling

Je hersenen ontwikkelen zich tot minimaal je 23ste jaar. In deze periode vormt je karakter zich verder, ontwikkel je zelfbeheersing en leer je hoe je goede keuzes maakt. Wanneer je alcohol drinkt wordt dit minder goed ontwikkeld.

Alcohol voor je 18e

Wanneer je jong met alcohol begint (voor je 18e) is de kans dat je later verslaafd raakt vier keer zo groot. Een goede reden om het drinken uit te stellen. Ook heeft alcohol invloed op je hersenontwikkeling.

Afhankelijk van alcohol?

Kan je niet meer of moeilijk zonder alcohol? Dan kun je het best professionele hulp zoeken.  Kijk bij de tips en adviezen hoe je kunt stoppen met het drinken van alcohol.

Onder de 18 jaar

Het advies is om geen alcohol drinken tot je 18e.
Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol kopen of alcohol bij zich hebben in het openbaar.

Boven de 18 jaar

Ben je ouder dan 18 jaar? Drink dan maximaal één glas alcohol per dag.

Binge drinking

Daarnaast is het belangrijk dat je per gelegenheid niet te veel glazen alcohol drinkt. Niet meer dan 5 glazen met alcohol per gelegenheid. Drink je meer, dan heet dat Binge-drinking. Binge-drinking is gevaarlijk en schadelijk, je lichaam raakt overbelast van de grote hoeveelheden alcohol.

Verslaving

Veel mensen drinken wel eens alcohol, thuis of tijdens het uitgaan. Af en toe een beetje drinken is niet zo erg en betekent niet dat je verslaafd bent. Bij een verslaving ‘moet’ je alcohol drinken en wordt je leven door alcohol beheerst.

Geestelijke afhankelijkheid

Dit betekent dat je je niet meer prettig kunt voelen zonder alcohol. Als je niet kunt drinken, denk je er veel aan en heeft het vaak invloed op je stemming. Dit geldt nog sterker wanneer iemand drinkt om problemen te vergeten.

Lichamelijke afhankelijkheid

Wanneer je lichamelijk verslaafd bent, krijg je ontwenningsverschijnselen (‘afkickverschijnselen’) wanneer je stopt met drinken. Je gaat dan bijvoorbeeld zweten, slecht slapen, trillen en je kunt je angstig en gespannen voelen.

Stoppen met drinken

Ben je te vaak wakker geworden met een kater of herinner je je niet meer wat je de avond ervoor hebt gedaan? Gaat al je geld op aan alcohol? Overweeg dan te stoppen met alcohol drinken of ga minder drinken.

Hieronder lees je hoe dat je kunt aanpakken.

Houd je alcoholgebruik bij

Schrijf op hoeveel alcohol je drinkt en bij welke gelegenheden je graag drinkt. Houd dit twee weken bij, dan krijg je een goed overzicht. Schrijf bij elke gelegenheid op waarom je het fijn vindt om te drinken.

Schrijf ook op hoe je je daarna voelde. Heb je bijvoorbeeld hoofdpijn gekregen, was je misselijk, had je geheugenverlies of heb je ruzie gemaakt? Misschien ben je gevallen of heb je gevochten, schrijf het allemaal op.

Doorbreek je gewoonte

Het is belangrijk om met je gewoonte te stoppen. Ben je gewend om bij die ene vriend(in) altijd eerst een drankje met alcohol te drinken? Bespreek dan dat je dit wilt veranderen en stel voor om wat anders te drinken.

Ben je gewend om in het weekend om 17 uur te beginnen met je eerste biertje? Maak dan voor jezelf een ander lekker drankje zonder alcohol.

Blijf weg van plekken waar veel wordt gedronken

Als je moeilijk nee kan zeggen wanneer je alcohol aangeboden krijgt, maak het jezelf dan niet moeilijk. Plaats jezelf niet in dat soort situaties en ga wat anders doen. Dat is natuurlijk wel even wennen, niet alleen voor jou, ook voor je vrienden. Maar jij hebt een doel en dat doel is nu even belangrijker. Het gaat er om dat je niet in je oude patroon blijft zitten.

Tips

  • Neem tijdens het uitgaan niet teveel geld mee, op is op.
  • Bepaal van te voren voor jezelf hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken.
  • Zeg van te voren tegen je vrienden dat je die avond niet of niet veel wilt drinken. Zij kunnen er dan rekening mee houden.
  • Bedenk van te voren wat je gaat doen als je het toch plotseling lastig vindt om niet te drinken: gezellig gaan dansen, kauwgom kauwen of een alcoholvrije cocktail bestellen.
  • Koop wat leuks van het geld dat je bespaart nu je geen alcohol meer hoeft te kopen. Misschien heb je nu wel geld voor dat ene shirt of die dure schoenen.

Alcohol en de wet

Het is strafbaar om teveel alcohol te drinken en dan in een auto of op een (brom)fiets te rijden. Ook als je dronken op straat vervelend doet of alcohol koopt terwijl je nog geen 18 jaar bent, ben je strafbaar. Wil je meer weten? Bijvoorbeeld hoeveel glazenalcohol je mag drinken voordat je niet meer mag rijden? En of de politie op alcoholgebruik bij minderjarigen tijdens het uitgaan? Kijk dan op vraaghetdepolitie.

Alcoholinfo

Als je niet zonder alcohol kunt en verslaafd bent, kan je lichaam gaan protesteren als je stopt met drinken. Je kunt ontwenningsverschijnselen krijgen zoals je ziek voelen, zweten, trillen, maagpijn en slecht slapen. Ook geestelijk kan het heel zwaar zijn om te stoppen met drinken. Je hebt telkens het gevoel dat je niet zonder alcohol kunt. Je kunt dan beter professionele hulp zoeken zodat je onder (medische) begeleiding kunt stoppen met alcohol drinken. Hiervoor kun je terecht bij instellingen voor Verslavingszorg bij jou in de regio, deze kun je vinden via Alcoholinfo.nl. Ook je huisarts kan je hierbij helpen.

Helemaal nix

Via deze link vind je de site van NIX18. Je weet wel, die van de afspraak van NIX. Er staat allerlei informatie en je ontdekt waar de tofste feestjes van NIX zijn.